Resultado da pesquisa (1)

Termo utilizado na pesquisa meat meals

#1 - Preenrichment and direct enrichment in survey of Salmonella

Abstract in English:

A comparison on several different culture procedures for Salmonella isolation from meat meals was made, using lactose broth, buffered peptone water, quarter strength Ringer's solution for preenrichment and selenite-novobiocin for direct enrichment in cultures incubated at 37ºC and -43°C, with or without a layer of vaseline. All preenrichment procedures using cultures incubated at 43°C were superior to preenrichment ones using cultures incubated at 37ºC and direct enrichment procedures using both 37ºC and 43ºC incubation temperatures. Nothing seemed to be gained by the use of a vaseline layer over for the purpose of stopping aerobic incubation. In what concerns lactose broth, buffered peptone water and quarter strength Ringer's solution media, no significant differences for efficiency were found.

Abstract in Portuguese:

O presente estudo teve o propósito de avaliar, durante investigação da presença de Salmonella em farinha de carne, o aproveitamento da solução de Ringer 1/4 (SR 1/4), como pré-enriquecimento, em comparação com o caldo lactosado e a água peptonada tamponada (APT) e também com o caldo selenito-novobiocina (SN) como enriguecimento direto, incubados a 37ºC ou a 43ºC, com ou sem uma camada de vaselina. Os resultados alcançados demonstraram que a 37ºc é indiferente utilizar o pré-enriquecimento ou o enriquecimento direto. Mas a 43ºC o pré-enriquecimento apresenta rendimento superior ao enriquecimento direto incubado a 37ºC e a 43ºC e ao pré-enriquecimento incubado a 37ºC. A adição de vaselina é dispensável, por que não melhora o índice de isolamento. Quanto ao pré-enriquecimento, constatou-se que a SR 1/4 pode ser aproveitada em substituição ao caldo lactosado e à APT.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV